A könyvek listája

Keresés a PDF-ekben

2005. június 6., hétfő

Wilmshurst, W. L.: A szabadkőművesség filozófiája

Wilmshurst, W. L.: A szabadkőművesség filozófiája

Hermit Kiadó, [Miskolc], [2005], 137 oldal


Titkos tanítások - Titkos társaságok

A szabadkőművesség filozófiája egy olyan látószögben íródott, mely célját elérve a testvériség mélyebb megértéséhez vezet. A szabadkőművesség testvérisége ideáljainak van egy széles körű kérése, mely az emberek legjobb ösztöneihez szól, és amely által a szabadkőművesség a világ egyik legnagyobb szociális intézményévé vált.
A Vízöntő új korszakában, amikor sok egyén és csoport sokféle módon a misztériumok végső visszaállításáért dolgozik, növekvő számú egyén kezdi felismerni azt, hogy a szabadkőművesség ezen cél elérésének az eszközévé válhat.
Ez a könyv egy tanult és megbecsült testvérünk komoly erőfeszítését mutatja, aki a szabadkézművesség tényére elegáns és néha mély nyelvezettel világít rá. Azok, akik hozzá hasonlóan látják a dolgokat, élvezzék ezt a boldogságot.
Ezen könyv értéke abban rejlik, hogy egy olyan személy írta, aki példát állított a szabadkőműves páholy minden mestere elé. Lelke bölcsességgel, erővel, és szépséggel volt tele. Ezeken a lapokon azok fülébe suttogja a jelszót, akik még mindig a kapunál toporognak, lehetővé téve számunkra, hogy belső termeinkbe lépjenek, és hogy az igazi beavatáshoz csatlakozzanak, és megoszthassák azon tapasztalataikat, amik most még mindannyiunk előtt le vannak fátyolozva, a testvérek egy maroknyi csoportját kivéve.

*
"Nekünk tehát meg kell mutatnunk, hogy hierarchiánk inspirált, isteni és istenítő tudomány, melynek hatása azon beavatottaké, akiket azon kinyilatkoztatás által avattak be, mely a hierarchia titokzatosságaiból származik.
A hierarchia Feje az Élet Kútfeje, a Jóság Lényege, a Háromság, a dolgok Okozata, miszerint azok hasonulnak, egyesülnek azzal, Akit addig, amíg elérhető istenít.
Ez az általános célja minden hierarchiának- Isten és az isteni dolgok kitartó imádata, amit Istenhez méltóan és egységesen szolgálnak ; melyet megelőzően az ellentétes dolgokat teljesen és megállíthatatlanul el kell távolítani; valamint minden dolgok ismerete úgy, ahogy önmagukban léteznek; a szent igazság látomása és tudománya; Isten egységességével való inspirált kommunikáció, addig amíg az elérhető ; az elmélkedés lakomája, mely táplálja és megszenteli mindazokat, akik felemelkednek hozzá."

Dionysius Aeropagiticus
De Ecclesia Hierarchia, 1, 1-3.


A Könyvtárellátó ismertetése

A szabadkőművesség létezéséről szinte mindenki tud, de arról, hogy valójában kik tartoznak a társaság köreibe, milyen tevékenységet űznek, mik a céljaik, tanításaik - egyszóval konkrét tényeket róluk - gyakorlatilag senki nem képes mondani. Akarva-akaratlanul rengeteg hiedelem, misztikus pletyka, téveszme lengi körül őket a mai napig. A kötet szerzője azonban azt ígéri, hogy műve olvasói abban a kiváltságban részesülhetnek, hogy egy bennfentes fedi fel előttük mindazt, amit tudni érdemes a testvériségről. Olvashatunk valódi ténykedésükről, az általuk használt szimbólum- és filozófiai rendszerről, tanításaik összefüggéséről az ősi misztériumokkal. A kötet végén a témához kapcsolódó színes reprodukciókat és fényképeket találunk.



Eredeti cím : THE MEANING OF MASONRY
EAN : 9789639231757
ISBN : 963 9231 75 4
ISSN : 1786-1551
Megjelenés : 2004.
Kötésmód : ragasztott kötött
Oldalszám : 156
Méret [mm] : 175 x 245 x 11
Tömeg [g] : 440
Regisztrálás : 2004.09.22.


[Véleményem: http://aprofan.blogspot.com/2004/11/egy-konyvnek-latszo-targy.html

Benedek Szabolcs véleménye: http://www.es.hu/pd/display.asp?channel=KRITIKA0504&article=2005-0131-0004-39OONI]

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű könyvek

Blogarchívum