A könyvek listája

Keresés a PDF-ekben

2008. augusztus 26., kedd

Jacq, Christian: Mozart I. A Nagy Mágus

Jacq, Christian: Mozart I. A Nagy Mágus

(Mozart. Le Grand Magicien )
Fordította: Rácz Judit

Európa Könyvkiadó, Budapest, 328 oldal


Formátum: 152x235
ISBN 978 963 07 8597 6
Megjelenés dátuma: 2008.08.26

Származási hely: Szabadkőművességgel kapcsolatos könyvek


Hogy Mozart zenéje és az ősi egyiptomi civilizáció milyen szorosan fűződnek egymáshoz � ez a gondolat szolgál Christian Jacq négykötetes Mozart-ciklusának alapjául, melyben az író feltárja a zenetörténet egyik legnagyobb zsenijének szellemi kalandját és titkos életét.

Mozart huszonhárom évesen, Thamos, Egyiptom királya című színpadi muzsikáját alkotva kerül kapcsolatba a szabadkőművesekkel, ami élete meghatározó élménye lesz, s miután 1784 decemberében részesül a beavatás világosságában, egyetlen célt tűz ki maga elé: tovább kell adnia, amit kapott � ő lesz a révész Egyiptom és a szimbolikus szabadkőművesség között.

Az író a valóságos hős, Wolfgang Amadeus mellé odakölti Thamost, Théba ifjú grófját, aki Egyiptomból indul el, hogy megkeresse a világot a káosz széléről visszarántani hivatott Nagy Varázslót. Szabadkőművesek segítik, mígnem találkozik a szépreményű koncertező fiúval, akihez hozzászegődik őrző angyalaként, művészi lelkiismereteként.

Mozartot páratlan képességei sem kímélhették meg a buktatóktól, a gyötrelmektől, a meghasonlottságtól, az apai pedagógia s a koncertturnék sikereit beárnyékolja, hogy az érdem mégsem nyeri el jutalmát � nincs szabadulás Salzburgból, a hercegérsek szolgálatából, a megalázó közönytől.

Christian Jacq Mozart zenei fejlődésének jelentősebb állomásai mellett szót ejt a kor szabadkőművességének jeles alakjairól, s az ellenük folyó hajszáról is, szórakoztatóan kalauzol e világban, megmutatja, hogy a zenetörténet és a kalandregény bízvást összefér.

Recenziók:

http://www.momus.hu/article.php?artid=4840

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű könyvek

Blogarchívum