A könyvek listája

Keresés a PDF-ekben

2008. október 1., szerda

Morgan, Pat: A szabadkőművesek titkai

Morgan, Pat: A szabadkőművesek titkai

Eredeti cím: The Secrets of the Freemasons
Fordító: Varga Judit

Saxum Kiadó, Budapest, 2008 , 192 oldal

Származási hely: Szabadkőművességgel kapcsolatos könyvek


Pat Morgan könyvében megismerkedhetünk ennek az ősi testvériségnek a kezdeteivel, valamint azzal, hogy milyen fontos szerepet játszott a demokrácia elveinek megformálásában.
Betekintést nyerhetünk a titkos rituálék, például a beavatási szertartások rejtelmeibe - bepillantást nyerhetünk a zárt ajtók mögé.
Felfedezhetjük a különféle titkos jelek és szimbólumok -például a titkos kézfogás- jelentését.
Megismerhetjük a szabadkőművesek körüli botrányok részleteit, ugyanakkor megismerhetjük a valóság és valótlanság közötti igazságot.


A Könyvtárellátó ismertetése

Nehéz egy olyan ellentmondásosan megítélt, sokszínű szervezetről, mint a szabadkőművesség, olyan tömör áttekintést adni, amely nemcsak a szervezet történetét, a köréje szőtt legendákat mutatja be, de felvillantja különféle arcait, bevezet rituáléjába, belső életébe, és megkísérli felmutatni azt a vonzerőt is, ami miatt oly sokan csatlakoznak köreihez. Pat Morgan könyve, mely rengeteg fekete-fehér fotót közöl páholyokról, régi metszetekről, a rend kialakulásának története után tárgyilagos fejezetekben ismerteti meg az olvasót a szabadkőművesek titkos jeleivel, szimbólumaival, híres szabadkőművesekkel, akárcsak a rossz magaviseletű testvérekkel, illetve azokkal a személyekkel, akiket a közvélemény (még maguk a szabadkőművesek is) szabadkőművesnek tartanak, holott nem voltak azok. Természetesen sokat ír a különféle mendemondákról (a skót rítus megreformálójának, Albert Pike-nak esetleges Ku-Klux Klán tagsága, a P2-páholy, Hasfelmetsző Jack), de szót ejt a kőművesség történetének valóban sötét foltjairól, botrányairól is, így pl. a hírhedt amerikai Morgan-gyilkosságról. Alapos elemzésnek veti alá az összeesküvés-elméletek egyik kedvelt célpontját is, az egydolláros bankjegyen látható jelképeket, mégpedig felkínálva az olvasónak egy lehetséges szabadkőműves olvasatot és egy valószínűbb történeti megközelítést (e szerint pl. a sas nem Szent Jánosra, a szabadkőművesek védőszentjére, hanem a függetlenségre utal, a tizenhárom csillag a tizenhárom gyarmatra és így tovább). A kötet végén kissé szokatlan módon néhány fejezet információkkal szolgál a szervezet iránt az átlagolvasónál is élénkebben érdeklődők számára a szabadkőművesek megtalálása, a kapcsolatfelvétel és a páholytagság felé tett lépések módjaira vonatkozóan. Az itt-ott sajtóhibákkal tarkított magyar szöveg láthatóan hozzáértő szerkesztői megjegyzésekkel is kiegészül. Széles körben ajánlható.

EAN: 9789632480282
ISBN: 9632480282
Oldalszám: 192
Méret[mm]: 131 x 188 x 18

Régi ISBN: 9632480287

Mintaoldalak: http://konyvnet.hu/konyv.php?mit=lapozzbele&melyik=mintaoldalak&sorszam=1&konyv_id=51834&kategoria_id=1740&knsid=b6eESvqBK8fZPblvhbJkgWAKfSRiR2VPWvN3bmf9jWolyJvVzN#nk

Profán gondolatok a könyvről: http://aprofan.blogspot.com/2008/09/dezsavu-pat-morgan-szabadkomuvesseg.html

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű könyvek

Blogarchívum