A könyvek listája

Keresés a PDF-ekben

2010. szeptember 1., szerda

Fekete Ignácz: A szabadkőművesség rövid története

Fekete Ignácz: A szabadkőművesség rövid története

Fraternitas Mercurii Hermetis Kiadó, [Miskolc], [2010], 85 oldal

ISBN: 978-615-5032-00-4

Olvasható: http://mtdaportal.extra.hu/books/a_szabadkomuvesseg_rovid_tortenete.pdf


Származási hely: Szabadkőművességgel kapcsolatos könyvek

A szabadkőművesség történetét megírni annyi, mint az emberiség történetét megírni. A szabadkőművesség olyan régi, mint az emberi társadalom. E kettőnek a sorsa mindig kölcsönhatással volt egymásra.
Minden polgári társadalomnak minden időben megvolt a maga szabadkőművessége, és amilyen a társadalom volt, olyan volt a szabadkőművesség is. Egészséges államélet jele a szabadkőművesség virágzása. És akár tűrje az állam, akár nem, a szabadkőművesség az államban titkon vagy nyíltan, de mindig megvolt, megvan és mindig meglesz.

Fekete Ignácz könyvének hasonmás kiadását veheti kezébe a tisztelt Olvasó és ismerheti meg a szabadkőművesség hazai és nemzetközi történetét.


Könyvtárellátó recenzió

A szabadkőművesség témája mindig is izgatta a misztikum iránt érdeklődő olvasókat. Fekete Ignác, a dualizmus kora és az azt követő időszak egyik meghatározó újságírójának 1891-ben napvilágot látott könyve sokáig szinte "szakirodalomnak" számított a hazai közönség körében, melynek most a reprint kiadása jelenik meg. A szerző felvázolja a szabadkőművesség angliai kezdeteit, majd területenként (Nagy-Britannia, Francia-, Német- és Olaszország, az Ibériai-félsziget, Skandinávia, Németalföld és Belgium, a szláv államok, Svájc, Ausztria, a Balkán-félsziget, valamint a tengerentúli országok) tekinti végig a szabadkőműves páholyok történetét, külön fejezetet szentelve a magyarországi hagyományoknak. A szabadkőművesség "eredményeinek" bemutatásával záródó kötet minden, a téma iránt érdeklődő olvasó számára ajánlható.

Eredeti kiadás: http://szkp2.blogspot.com/1970/01/fekete-ignacz-szabadkomuvesseg-rovid.html

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű könyvek

Blogarchívum