A könyvek listája

Keresés a PDF-ekben

2010. április 24., szombat

drMáriás: Szabadkőműves szex

drMáriás: Szabadkőműves szex

Noran 2004 Kiadó, Budapest, 2010, 192 oldal

ISBN: 9632830407


Származási hely: Szabadkőművességgel kapcsolatos könyvek

A szerző sokrétű, sodró, izgalmas és félelmetes regénye megannyi módon értelmezhető, de az irodalmi aktualitásoknál maradva leginkább Dan Brown Az elveszett jelkép című thriller-regénye paródiájanak tűnik, hiszen története a Capitolium csillogó termei, hatalmas limuzinok, dörzsölt politikusok és misztikus professzorok helyett egy hajléktalan megvilágosodásáról szól.
A főhős egy zivataros temetésen tévedésből beesik a sírgödörbe, elföldelik, majd miután kijáratot ás onnan magának belőle, berendezi és belakja mint szeretett új otthonát, aztán nappalait kilátástalan munkavállalóként a legkülönbözőbb torz véglényekkel küzdve pénz és élelem reményében tölti, nem egyszer szexrabszolgaként, miközben éjszakáin fokozatosan megnyílik előtte egy titokzatos világ, a kőcsiszoló holtak birodalma, akik különböző próbatételekkel próbálnak a jövevénytől megszabadulni, s míg próbálkozásaik rendre sikertelenek, hősünk rádöbben élete értelmére, valahol félúton egy romkápolna és egy hotelszoba között.
Persze, ez a páratlanul izgalmas történet nem csak ezen a módon értelmezhető, hiszen a szöveg igazából egy nagyívű szellemi utazást ír le, amelyen a számos meghalás és feltámadás során Dosztojevszkij, Tar vagy Bukowski figuráira emlékeztető főhős végül ebben a húsba maróan kelet-európai miliőben megtalálja kiútját. Mert Máriás ezúttal egy olyan pszicho-kriminek vagy pornóregénynek álcázott üdvtörténetet írt meg, ami szellemes párbeszédeivel szórakoztat, miközben mély lelki világával a lét legszélére sodródott, teljesen kiszolgáltatott ember vívódását írja meg, amely nem egy krimitörténet színes színfalai között zajlik, s nem gondtalan happy end-el végződik, hanem valósan groteszk világunkban játszódik, ahonétt egyetlen kivezető útként az ég meghódítását mutatja fel.


A Könyvtárellátó ismertetése

Az avantgárd képzőművész, performer, zenész és író újabb műve egészen bizarr világot nyit meg az olvasó előtt. Az egyetlen hatalmas, nyelvileg is bravúrosan megkomponált lírai áradású monológ elbeszélő hőse egy olyan halott, akit eltemettek ugyan, de teljesen nem halt meg - éjjelente kikászálódik kényelmesen berendezett kriptájából, és a legaberráltabb kalandokba keveredik. Kínzó éhség gyötri, pénzt akar keresni, ezért egy borzalmas pornóforgatásra szerződik el, de próbálkozik koldulással és jövendőmondással is, miközben halálra vágyó vagy épp félhalott, olykor kéz és láb nélküli szexéhes asszonyok karmai közé kerül, egyszer pedig egy hajléktalan koldust kénytelen megölni, aki beköltözött a sírjába. Az éhség és a nemi vágyak, a mindennapi létért folyó állati küzdelem világával szemben a sír csöndes nyugalma jelent menekvést. Egyszer azonban feltűnik egy különös társaság: a talpig feketébe öltözött urak kardot szegeznek hősünknek, majd esküre kényszerítik, hogy titkukat soha ki nem adja illetékteleneknek. A vezetőjük, egy ősz hajú úriember, rendszeresen megjelenik nála, és meginvitálja egy szomszédos kriptába, ahol éjjelente összejönnek e "halálosan" nyugodt férfiak, hogy a temetőn kívüli valóságot, a pénzt, érdekeket kirekesztve maguk közül, megteremtsék az igazi testvériséget, és egymást segítve eljussanak a legteljesebb halál - az örök élet nyugvópontjára. A történet végén hősünket ünnepélyes szertartás keretében, immár végleg eltemetik új barátai, majd miután magához tért a Nap Szállóban, egy vonzó, szőke nő személyében megismeri a véget nem érő vágy azelőtt soha nem tapasztalt örömét. A 33 fejezetből álló regény a szabadkőműves beavatás fokozatain vezeti végig az olvasót, aki csak akkor értheti meg a történetet, ha maga is felismeri: a mélység és a magasság, a profán és a szent egy és ugyanarról a tőről fakad, valamint ha legyőzi magában a félelmet, melyet a halállal szemben táplál. A fekete humorra és a szimbolizmusra fogékony, vájt fülű olvasóknak ajánlható.

Részlet a könyvből: http://litera.hu/irodalom/drmarias-szabadkomuves-szex


Kapcsolódó recenziók:

http://www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=21292

http://www.magyarszo.com/fex.page:2010-05-08_Halott_testben_elo_lelkek.xhtml

http://www.pestiest.hu/cikk/79667/drmarias_szabadkomuves_szex 

http://www.nagyitas.hu/common/main.php?pgid=cikk&cikk_id=1597&tema_id=31

http://www.es.hu/2010-08-29_a-halottak-vegen

Kapcsolódó blogbejegyzés:

http://aprofan.blogspot.com/2010/04/szabadkomuves-hecc.html

Kapcsolódó programok:

http://szkp1.blogspot.com/2010/04/felolvasoszinhaz-drmarias-szabadkomuves.html

http://szkp1.blogspot.com/2010/04/dedikalas-drmarias-szabadkomuves-szex.html

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű könyvek

Blogarchívum