A könyvek listája

Keresés a PDF-ekben

2008. január 14., hétfő

Péterfy Gergely: Kazinczy és az angyal

Péterfy Gergely: Kazinczy és az angyal

Kalligram, Bratislava, 2007

ISBN: 9788081010057

Egy, a Kazinczy-hagyatékban 2001-ben felfedezett dokumentum a kiindulópontja Péterfy izgalmas és elegáns nyomozásának, amely bevezet bennünket Kazinczy Ferenc szabadkőműves kapcsolataiba. A bécsi levéltári kutatások és magyar szövegemlékek írói megjelenítése nagy erénye e könyvnek: minden érdeklődő élvezettel olvashatja.

A Litera irodalmi portálon Péterfy Gergely olvas fel tavasszal megjelenő kötetéből, a Kazinczy és az angyal-ból:

http://www.litera.hu/media/szerecsencsel

A Magyar Narancsban Jászberényi Sándor interjúját olvashatjuk a könyv kapcsán:

http://www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=15982

Kapcsolódó POSZT előadás: http://www.litera.hu/hirek/poszt-2005

Kapcsolódó színházi előadás: http://www.litera.hu/hirek/preparalt-angyal

Kapcsolódó félkész színdarab: http://angelosoliman.blogspot.com/2009/12/peterfy-gergely-angelo-soliman-egy.html

Egy interjúban a szerző a következőket mondta:

"Most már lassan tizedik éve dolgozom azon a regényen, ami Kazinczyról, Angelo Solimanról, Báróczy Sándorról, Török Sophie-ról szól, valamint a szabadkőművességről, koleráról, emberi testek preparálásáról… A Gödörben bemutatott dráma is ennek az anyagnak egyfajta első megfogalmazása, körbejárása volt. Jövő könyvhétre, remélem, kész leszek vele!"

Forrás: http://www.vasarnapihirek.hu/izles/a_szabadsag_terepasztalai_paros_interju_peterfy_borival_es_peterfy_gergellyel

[A kiadótól származó legújabb információ szerint a karácsonyi vásárra fog csak megjelenni a könyv.
2009. januárjában pedig azt mondták a Pesti Kalligram Kiadóban, hogy a kéziratot még le sem adta a szerző...
Péterfy Gergely 2009. március 20-i nyilatkozatában (http://www.es.hu/index.php?view=doc;22420) azt mondta: "Angelo Solimanról, egy fekete bőrű bécsi szabadkőművesről, Kazinczy Ferenc barátjáról akarok regényt írni, akit halála után kitömtek, és kiállítottak a bécsi Természettudományi Múzeumban."]

Kapcsolódó program:

http://szkp1.blogspot.com/2008/04/phd-vedes-peterfy-gergely-orpheus-es.html


Újabb információk a Soliman regényről (2010.05.16.):

Kérdez: Onagy Zoltán (OZ)

Válaszol: Péterfy Gergely (PG)

OZ: Azt olvastam valahol, hogy a Halál Budán című regényedet egy Soliman nevű fekete bőrű szabadkőműves regénye követi, és kedvcsinálónak megjegyezted, a fickó a nyelvújító Kazinczy barátja volt, és hogy a fickót halála után kitömve látványossággá tették a bécsi Természettudományi Múzeumban. Ezzel szemben egy másik - ugyancsak történelminek tűnő - regényből adtál az Irodalmi Jelennek (Pannon Mese), a tizenkettedik fejezetet, ami azt jelenti, Passuth-méretű történelmi regény lesz.

PG: A Soliman-regény is munka alatt van, csak a Pannon Mese előbbre tolakodott.
...

OZ: A Kazinczy-Soliman barátságából írtad doktori disszertációdat, ráadásul a megjelentét 2007-re ígérted, mi történt? Az ember úgy gondolja, egy kész disszertációt az írója kifordítja, hogy megváltozzanak a doktorihoz kötelező paraméterek, és máris szabadabban nyúl hozzá. Mi történt?

PG: A kiadóval azt beszéltük meg, hogy majd a regény mellett, után jelentetjük meg a monográfiát, ez lehet, hogy helyes döntés volt, lehet, hogy nem. Az anyaggyűjtés idejét rettentően élveztem, fél évet töltöttem Bécsben, meg aztán még hónapokat a Széchenyi könyvtárban, és nagyon közel kerültem a történethez meg a korhoz. Másrészt viszont, ha úgy vesszük, a regényhez az egész anyag felesleges. Tudomány és irodalom irtózatos távolságban vannak egymástól, legalábbis e regény esetében, ahol megint csak nem az érdekel, hogy az olvasót egy dekoratív történelmi sétára invitáljam, ahol kockázatmentesen ereszkedhet a múlt veszélyes örvényébe, ahol börtön, halál, kolera és pestis dúl, királyokat nyakaznak és négereket tömnek ki – ez bizony merő giccs volna. Tehát nem az történik, hogy a disszertáció anyagát – amely egyébként hallatlanul érdekes – felcicomázom metaforákkal és felvizezem dialógusokkal, hanem radikálisan más módon kell kezelnem az anyagot – hogy hogyan, azt majd a könyvben megláthatja az olvasó.

Forrás: http://www.irodalmijelen.hu/?q=node/5230

Végre megjelent  Kitömött barbár címen: http://szkp2.blogspot.com/2014/06/peterfy-gergely-kitomott-barbar.html

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű könyvek

Blogarchívum