A könyvek listája

Keresés a PDF-ekben

2002. június 6., csütörtök

Márton László (szerk.): Trianon és a Szabadkőművesség

Márton László (szerk.): Trianon és a Szabadkőművesség (dokumentumok, tanulmányok)

S.G.B. Kiadó, Budapest, 2002, 77 oldal

ISBN: 9632023781

Aki a trianoni békeszerződés igaz történetét kutatja egyéb tudományos tárgyszerűséggel megírt munka részeként, haszonnal forgathatja e kiadványt, amely a téma egy sokat vitatott szeletéhez nyújt forrás értékű adatokat. A szerzők szándéka dokumentum- gyűjtemény és nem vitairat kiadása volt, ezért nem foglalkoznak részletesen azzal, ki, hol és milyen rágalmakat terjeszt(ett) a szabadkőművességről.

Pomogáts Béla a békeszerződés földrajzi és politikai vetületeit megvilágító tanulmánya után a korabeli magyar, német, francia és olasz szabadkőművesség szerepére vonatkozó dokumentumok. Berényi Zsuzsa közreadja a magyar Szabadkőműves Békeiroda iratait, többek között Jászi Oszkár az első világháború alatt és után folytatott közvetítési kísérleteinek anyagát. Molnár Miklós tisztázza az ú.n. francia szabadkőműves lobby tevékenységét. 

Könyvtárellátó recenzió

Ma már csak az elvakultabbak keresnek közvetlen összefüggést a nemzetek fölött átívelő szabadkőműves mozgalom és a hazánkat oly igazságtalanul érintő trianoni békediktátum között. A nagyközönséget azonban máig foglalkoztatja a kérdés, ezért a Magyarországi Nagyoriens Szabadkőműves Egyesület egy könyvsorozatot indított 2002-ben Szabadkőműves füzetek címmel, melynek első kötete Trianonnal foglalkozik. A Márton László szerkesztésében megjelent kiadvány számos dokumentummal mutatja be, hogy a hazai szabadkőművesség már a háború elején milyen komoly erőfeszítéseket tett az igazságos rendezés és a béke érdekében, de olvashatjuk a háború végén külföldi szabadkőműves szervezetekhez és politikusokhoz intézett felhívásaikat is a hazánkat ért igazságtalanságok ellen. E dokumentumok, levelek összefüggéseit Pomogáts Béla, Berényi Zsuzsanna Ágnes, Fejtő Ferenc írásai világítják meg, a francia közvélemény és az akkori nyugat-európai szabadkőművesség többségének gondolkodását viszont a francia Nagyoriens volt nagymestere érzékelteti. 



Tartalomjegyzék:
Nacsády András: Előszó 3
Pomogáts Béla: Trianon nyolcvan év után 8
Dr. Berényi Zsuzsanna Ágnes: A magyar szabadkőművesség béke-kísérletei 19
Jászi Oszkár: Rendezési kísérletek 58
Jean-Robert Ragache: Trianon francia szemmel 61
Fejtő Ferenc: A szabadkőművesség szerepe 65
André Lebey: Beszéd a párizsi szabadkőműves kongresszuson 68
Molnár Miklós: Az "értelmiségi lobby" szerepe 70
Márton László (szerkesztő): Utószó 73

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű könyvek

Blogarchívum